De verstandelijk gehandicapte Peter Dibbets is al een paar jaar bezig om op te komen voor een zichtbare rol voor verstandelijk gehandicapten bij uitvaarten. Verstandelijk gehandicapten kunnen volgens Dibbets een belangrijke meerwaarde zijn bij uitvaarten, zeker als het gaat om nabestaanden die zelf een verstandelijke beperking hebben. Maar de uitvaartbranche staat niet er niet voor open, in de Tubantia merkt Dibbets op dat zelfs het inschenken van een kopje koffie onbespreekbaar is.
De uitvaartbranche zou vooral beren op de weg zien, zo meldt de Tubantia. BGNU-voorzitter Paul Koeslag vertelt in het artikel dat er wel mensen met een verstandelijke beperking actief zijn in de uitvaartbranche, maar dan achter de schermen. De Tubantia meldt verder dat Koeslag niet gelooft dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen voldoen aan de eisen om voor de schermen te werken. Koeslag noemt het een gevoelig onderwerp. Bij een uitvaart moet alles in één keer helemaal goed gaan. Mensen moeten daarom in staat zijn om flexibel, besluitvaardig en onder druk te werken. Daarnaast moeten uitvaartverzorgers goed opgeleid zijn en daar zijn mensen met een verstandelijke beperking niet toe in staat volgens Koeslag.
In de Tubantia zegt Koeslag dat zelfs een eenvoudige taak als koffie inschenken twijfelachtig is voor mensen met een verstandelijke beperking omdat ook dat in één keer goed moet gaan. Regiomanager Eric Moleman van Coöperatie DELA kijkt er anders tegen aan. Hij staat er niet negatief tegenover om mensen met een verstandelijke beperking werkzaamheden te laten verrichten tijdens een uitvaart. Moleman merkt op dat dit zou kunnen als men vooraf goed overlegt met de nabestaanden.
Lees het hele artikel op de website van dagblad Tubantia.